Ortopedická ordinace


Příběh z ordinace

14.07.2014 14:29

Příběhy úspěšných



Pacientka J.D., ročník 1962, byla u nás poprvé v roce 2011. Přišla pro bolesti kyčle a kolene vlevo. Jako dítě byla ve třech letech operována ve FN Bulovka na Ortopedii u profesora Pavlánského pro vrozenou vadu(vykloubení kyčle).


Od operace měla poměrně rozsáhlou jizvu na levé kyčli ve tvaru „mercedes“ a také zkrat levé končetiny zhruba o 2.5cm, což vedlo k napadání na postiženou stranu, omezení pohybových aktivit a nutnosti nošení podpatěnky či asymetrického podrážení boty.


Ze začátku byl její stav poměrně stabilní, jen s většími či menšími výkyvy ve smyslu bolestivosti, které se ovšem daly zvládnout obstřiky a nesteroidními antirevmatiky. V posledním roce bohužel začalo docházet k postupnému zhoršování, které vyvrcholilo během února. Objevily se obtíže a bolesti již při běžné námaze, ale také nepříjemné noční bolesti. Navíc došlo k poměrně výraznému zhoršení nálezu na RTG snímku ve srovnání se stavem před rokem.


Nakonec jsme se s pacientkou domluvili na operačním řešení. Situace byla ještě mírně

zkomplikována ponechaným osteosyntetickým materiálem (konkrétně dva šrouby s podložkou v oblasti trochanterického masivu) od původní operace. Z tohoto důvodu jsme provedli předoperační CT vyšetření s 3D rekonstrukcí, která nám poměrně přesně ukázala nejen polohu osteosyntetického materiálu, ale i stav dříku a jamky stehenní kosti, které jsou u vrozené vady vždy odlišné proti normálnímu stavu(nemluvě o původní operaci, která poměry v kyčli ještě dále pozměnila proti normě).


Operace proběhla na mém domovském pracovišti v Příbrami 30.5.2014. Vzhledem k mládí pacientky jsme použili necementovaný implantát a závitořeznou jamku. Největším problémem se ukázalo odstranění osteosyntetického materiálu po původní operaci, protože šrouby byly pevně vrostlé do kosti a museli jsme je doslova a do písmene „vysekávat“. Nakonec vše dobře dopadlo a za 1.5 hodiny bylo vše hotovo. Operace proběhla bez komplikací, úspěšně jsme zvládli i zkrat, který vznikl růstem a deformitou po původní operaci ve 3 letech pacientky. Snímky je možné vidět na našem webu.


V pooperačním průběhu došlo k přechodné parese(necitlivosti) n.fibularis, což se projevilo tzv. čapí chůzí. Tato komplikace byla v důsledku jednorázového protažení končetiny o zmíněných 2.5cm. Naštěstí tato necitlivost poměrně brzy odezněla, a v době kdy píši tento článek, tj. 11.7. je již končetina plně hybná, funkční a stejně dlouhá.


S výsledkem- plně funkční, nebolestivou a stejně dlouhou končetinou je pacientka naprosto spokojená a vyjádřila souhlas s publikováním medicínských informací o své osobě.

—————

Zpět